Türkiye’de Finansman Şirketlerinde Finansal Performans ve Türev Araç Kullanımında Nedensellik İlişkisi
Şu kitabın bölümü: Kılıç, E. (ed.) 2023. Para ve Sermaye Piyasalarında Teorik ve Ampirik Çalışmalar.

Kudbeddin Şeker
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Özet

performans göstergesi olarak; Dönem Net Karı (Zararı)/Toplam Özkaynaklar Ortalaması (ROE), Türev finansal araç değişkenleri olarak da Türev Finansal Varlıklar / Toplam Özkaynaklar (TFO) ve Türev Finansal Yükümlülükler / Toplam Özkaynaklar (FYO) değişkenleri kullanılmıştır. Değişkenler arasında nedensellik ilişkisinin belirlenmesinde kullanılacak yöntem için yapılan birim kök testlerinde, değişkenlerin farklı seviyelerde durağan olduklar I(0), I(1) görüldüğünden Toda-Yamamoto Granger Nedensellik Testi kullanılmıştır.
Toda-Yamamoto (1995) Granger nedensellik testinde öncelikle Wald testi kullanılarak uygulanacak olan VAR modelinin uygun gecikme uzunluğu belirlenir. Kurulan VAR modelinin geçerli olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla 4 ayrı tanı testi uygulanır. Yapılan testler sonucunda, TFO’ dan ROE’ ye doğru granger nedensellik olmadığı, FYO’ dan ROE’ ye doğru granger nedensellik olmadığı, ROE’ den TFO’ ye doğru granger nedensellik olmadığı, FYO’ den TFO’ ye doğru granger nedensellik olmadığı, ROE’ den FYO’ ye doğru granger nedensellik olmadığı tespit edilmiştir.
TFO’ dan FYO’ ye doğru %10 anlamlılık düzeyinde granger nedensellik olduğu görülmüştür. Bu sonuç finansman şirketlerinin türev finans araçlarını özsermaye karlılığın artırılmasında verimli bir şekilde kullanamadıklarını göstermektedir.

Kaynakça Gösterimi

Şeker, K. (2023). Türkiye’de Finansman Şirketlerinde Finansal Performans ve Türev Araç Kullanımında Nedensellik İlişkisi. In: Kılıç, E. (ed.), Para ve Sermaye Piyasalarında Teorik ve Ampirik Çalışmalar (pp. 41-62). Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub41.c53

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

30 January 2023

DOI

Kategoriler