Sağlıklı Kentler Hareketi

İsmail Başaran
Manisa Celal Bayar Üniversitesi
https://orcid.org/0000-0002-3792-8035

Özet

Sağlıklı kent, sağlığı amaç edinmiş ve daha sağlıklı, huzurlu, yaşanabilir kent olmak için, gerekli yapısal değişiklikleri ve süreci başlatmış ve çalışmalarını bu yönde kararlılıkla yürüten kenttir. Sağlıklı kent her bakımda mükemmelliğe ulaşmış belli bir sağlık düzeyine ulaşmış kent değil, sağlıklı kent bilincine sahip ve bunu geliştirmek için çaba harcayan kenttir. Sağlıklı kent, İstihdam sağlayıcı, sürdürülebilir bir şekilde doğal ve tarihi çevreyi koruyan, kentinin kimliği olan ve bu kimliğini koruyan kenttir. Aynı zamanda doğal afetlere karşı güvenli, yaşam kalitesi yüksek yerleşim yerlerinin var olduğu, eğitim, sağlık, kültür, altyapı ve eğlence dinlence yerleri ile huzur ve esenliğin sağlandığı, hizmetleri güçlü, içinde ve çevresinde yaşayanlar arasında sosyal ilişkileri güçlendiren ve her türlü bireysel ve ortak yaşamı tehdit eden unsurlara karşı dirençli olarak planlı bir şekilde gelişen kenttir.

Kitap ana hatlarıyla iki bölümden oluşmaktadır. Kitapta birinci bölümde sağlıklı kent kavramı incelenmekte olup kavramsal çerçeve ve ilkeler ele alınmıştır. Bu bölümde sağlıklı kent kavramının gelişimi, proje haline gelmesi ve bu süreçte yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Bazı Avrupa kentlerinde bu bağlamda yapılan çalışmaların sağlıklı kent hareketine örnek olması açısından analiz edilmiştir. İkinci bölümde Türkiye’de sağlıklı kentler hareketinin uygulanma aşamalarına yer verilmiştir. Sağlıklı Kentler Hareketinin başlaması ve bu hareketin resmi bir kurumsal yapı şeklinde devam etmesi ele alınmıştır. Kitapta kurumsallaşmış yapı haline gelen Sağlıklı Kentler Hareketi bir mahalli idareler birliği olarak Sağlıklı Kentler Birliği adı altında üyeleri ile faaliyetlerine devam eden bazı belediyelerin örnek çalışmalarına yer verilmiştir.

Sağlıklı Kent Hareketi kentlerin ve yaşam alanlarımızın sürdürülebilir geleceği açısından önem arz etmektedir. Bu kitap çalışması kentlerimizi yüz yüze kaldığı potansiyel tehditlere karşı kentlerimizin dirençliliğini artıran ve gelişimi için sağlıklı kent planlamasını uygulayan Sağlıklı Kentler Hareketi doğrultusunda politikalar geliştirilip çalışmalar yapılmasını ve sağlıklı kentler konusunda farkındalığın artmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Başaran, İ. (2024). Sağlıklı Kentler Hareketi. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub415

Lisans

Yayın Tarihi

12 January 2024

ISBN

PDF
978-975-447-866-2

DOI

Kategoriler