Satın Alma Davranışında Marka Bağlılığının Rolü: Trabzon Üniversitesi Örneği
Şu kitabın bölümü: Göngen, M. A. & Kesgin, Y. (eds.) 2023. Yeni Medya Araştırmaları: Dil, İmaj, Fenomenler, Teknoloji, Dezenformasyon.

Özer Silsüpür
Trabzon Üniversitesi
Sevilay Uzunalioğlu
Trabzon Üniversitesi

Özet

Günümüzde tüketiciler farklı markalarla karşı karşıya kaldıkları için karar vermede ve satın alma sürecinde bazı zorluklarla karşılaşmaktadır. Tüketiciler bazı ihtiyaçlarını gidermek için birbirinden farklı satın alma davranışı göstermektedirler. Bu satın alma kararı aşamasında tüketiciler, ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak ve kendilerinde tatmin duygusu oluşturacak bir marka arayışına girmektedirler.
Gelişen teknoloji ile artık neredeyse üretilen çoğu ürün ya da hizmet birbirinin aynısı haline gelmiştir. İşletmeler bu benzerliğin önüne geçerek ve kendilerini diğer işletmelerden ayırarak bir farklılık oluşturmayı amaçlamaktadırlar. Markaların pazardaki konumlarını koruyabilmeleri ve bu pozisyonlarını devam ettirebilmeleri için tüketicileri elde tutmaları gerekmektedir. Dolayısıyla markalar mevcut ve potansiyel müşterilerin zihinlerinde kendilerini en iyi marka olarak konumlandırmayı başararak markaya karşı bağlılık oluşturmalıdırlar. Artan rekabet ortamında bireylerin markalara duydukları güven ve bağlılık satın alma sürecinde tüketicilere faydalar sağlamaktadır. Bu bakımdan marka bağlılığı olan bireyler satın alma kararı aşamasında çok fazla zorluk yaşamamaktadırlar.
Marka bağlılığı, aynı ürün veya hizmeti sunan markaların olduğu rekabet ortamında tüketicilerin bir markayla duygusal bağ kurması ve markanın ürün ve hizmetlerini tereddüt etmeden satın almasıdır. Markalar rekabet ortamında varlığını koruyabilmek ve devamlılıklarını sağlayabilmek için mevcut müşterilerini elde tutmaları, potansiyel müşterileri de etkilemeleri gerekmektedir. Markalar bu şekilde karlılığın devamını sağlayabilirler. İşletmeler sahip oldukları markaları devamlı ve etkin şekilde kullandıklarında tüketicilerin algılarında yer edinip bulundukları konumu sağlamlaştırmakta ve marka bağlılığını güçlendirmektedirler.
Çalışmada, değişen teknoloji ve hızla büyüyen pazarlarda markaların tüketicilerle kurdukları bağ, tüketicilerin markaya duyduğu güven, marka bağlılığı ve tüketicilerin satın alma davranışını nelerin etkilediğini belirlemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda Trabzon Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilere 07 Aralık-21 Aralık 2022 tarihleri arasında çevrim içi anket yapılmıştır.

Kaynakça Gösterimi

Silsüpür, Ö. & Uzunalioğlu, S. (2023). Satın Alma Davranışında Marka Bağlılığının Rolü: Trabzon Üniversitesi Örneği. In: Göngen, M. A. & Kesgin, Y. (eds.), Yeni Medya Araştırmaları: Dil, İmaj, Fenomenler, Teknoloji, Dezenformasyon. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub63.c354

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 March 2023

DOI

Kategoriler