Sosyal Bilimlerde Yeşil Yaklaşımlar: Dijitalleşme ve Enerji

Çağatay Başarır (ed)
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
https://orcid.org/0000-0002-6234-0524
Özer Yılmaz (ed)
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
https://orcid.org/0000-0002-8207-8682

Özet

Ülkelerin sanayileşme ile birlikte hızla kalkınma sürecine girmeleri ister istemez Çevrenin bu kalkınmadan olumsuz olarak etkilenmesine neden olmuştur. Ülkeler ekonomik olarak büyümeyi istemekle birlikte aynı zamanda içinde bulundukları çevreyi de korumak durumundadırlar. Bu kapsamda sürdürülebilirlik kavramı önem kazanmaktadır. Çünkü, sürdürülebilirlik, gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme kapasitelerini engellemeyecek şekilde şu andaki kalkınma ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi ifade etmektedir.

Bu kapsamda Yeşil ekonomi kavramı ön plana çıkmaktadır. Çünkü Yeşil ekonomi, sürdürülebilir bir kalkınma için ekosistemin devamlılığını ve çevre dostu istihdamı gözeten bir büyüme modelini ifade etmektedir. Bu kavram, son dönemlerde özellikle AB başta olmak üzere tüm ülkelerin çevre duyarlılığına yönelik politikalar geliştirmeleri ile birlikte büyük önem kazanmıştır.

Kitabımızda, başta sürdürülebilirlik olmak üzere yeşil yaklaşımlar temelinde sosyal bilimlerin farklı alanlarında konu ile ilgili güncel gelişmelere yer veren toplam Onbir bölümden oluşmaktadır.

İlk bölümde, Müge Özaydın ve İ. Murat Bicil tarafından sürdürülebilirlik kavramı bankacılık sektörü açısından ele alınmıştır. İkinci bölümde Onur Özaydın, sürdürülebilirlik kavramını gençlerin işsizliği açısından değerlendirmiş ve bu konuda politika önerileri oluşturmuştur. Üçüncü Bölümde, İ. Murat Bicil tarafından Karbon Emisyonlarının Gayri Safi Yurt içi Hasıla ilişkisine yönelik bir uygulama çalışması yapılmıştır.

Kitabın dördüncü bölümünde Altuğ Günar ve Didem Öztürk Günar, Avrupa Birliği’nde yeşil mutabakat çerçevesinde yeşil politikaları incelemişlerdir. Benzer şekilde Omca Altın tarafından beşinci bölümde Avrupa Birliği’nde yeşil kamu alımlarını detaylı bir şekilde ele almıştır.

Özer Yılmaz ve Fatma Zeybek tarafından altıncı bölümde, sürdürülebilirlik kavramı Turizm sektörü açısından incelenmiş ve sektördeki uygulama örneklerine yer verilmiştir. Yedinci bölümde ise, Hatice Aydın Oslo Klavuzu çerçevesinde Eko-İnovasyon kavramını ve kavramın boyutlarını değerlendirmiştir.

Elif Koç, sürdürülebilirlik kavramını döngüsel ekonomi açısından ele almış ve özellikle Lojistik süreçler konusuna değinmiştir. Cemalettin Hatipoğlu kitabın dokuzuncu bölümünde tedarik zinciri yönetimi kavramını sürdürülebilirlik açısından ele almıştır. Onuncu bölümde ise İlknur Tanrıverdi tarafından tedarik zinciri yönetimi ve su ayak izi kavramları incelenerek Web of Science daki konu ile ilgili makalelerin sistematik literatür taramasını gerçekleştirmiştir.

Kitabın son bölümü olan onbirinci bölümünde ise Şerife Örs sürdürülebilirlik kavramını dijital teknolojilerin sorunlu kullanımı ve yönetilmesine odaklanan kurumsal dijital sorumluluk açısından ele almıştır.         

Kaynakça Gösterimi

Başarır, Ç. & Yılmaz, Ö. (eds.) (2023). Sosyal Bilimlerde Yeşil Yaklaşımlar: Dijitalleşme ve Enerji. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub374

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 December 2023

ISBN

PDF
978-975-447-824-2

DOI

Kategoriler