Tarih Alanında Seçme Yazılar-VI

Yunus Emre Tansü (ed)
Gaziantep Üniversitesi
https://orcid.org/0000-0002-6183-5306

Özet

Editörden

Türk gençliğinin ulus olarak tarihteki kudretini, kabiliyetini, başarılarını kısaca damarlarındaki asil kanı keşfedebilmesinin birincil ve en önemli yolu tarihini öğrenmekten geçmektedir. Afet İnan’ın Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler başlıklı çalışmasında yer aldığı gibi; “Büyük devletler kuran ecdadımız büyük ve şümullü medeniyetlere sahip olmuştur. Bunu aramak tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk ulusu tarihini, ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.

Ulus ve Dünya tarihinin, bilimsel olarak kapsamlı bir şekilde çalışılması gerektiğini her fırsatta savunan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Anafartalar Muhaberatına Ait Tarihçe başlıklı eserinde şu ifadeler yer almaktadır: “Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakta gelişmemiş kavimler en büyük kutsal kavramlar karşısında bile hasis duygulara tâbi olmaktan nefislerini men edemiyor. Tarihin sinesine geçen büyük hâdiselerde bu hâdiseler içinde âmil ve fâil olanların hal, hareket ve muamelelerini onların ahlâk seviyelerini ne açık gösterir.”

Günümüz teknolojisinde artan bilimsel literatüre bağlı olarak, tarih araştırmaları yelpazesini genişletmek düşüncesi ile hazırladığımız  Tarih Alanında Seçme Yazılar -VI- başlıklı bu kitabın birinci bölümünde Nil Türker Tekin’in hazırladığı; “Seçim Yıllarında Seçim, Basın ve Propaganda”, ikinci bölümünde Seher Yücetürk’ün hazırladığı; “17. yy’ın İlk Çeyreğinde Miras Edinme Yolu Olarak Hibe”, üçüncü bölümünde Süleyman Sinin’in hazırladığı; “Tarihsel Süreçte Göç Olgusu ve Göç Kuramları Üzerine Genel Bir Değerlendirme”, dördüncü bölümünde Nihal Gezen’in hazırladığı; “Memlûk Sultanlarının Köle Kimlikleri ve Bunun Memlûk Diplomasisine Yansıması”, beşinci bölümünde Ercan Alan’ın hazırladığı; “IV Mustafa ile Yeniçeriler Arasında İmzalanan Hüccet-i Şerriyye’nin Yeni Nüshaları”, altıncı bölümünde Zeynep İskefiyeli’nin hazırladığı; “ABCFM’nin Gençlere Yönelik Kitaplarında Ermeniler (Mission Stories of Many Lands Örneği)”, yedinci bölümünde Muhittin Kavık’ın hazırladığı; “Tarihte ve Günümüzde Karabağ Sorunu”, sekizinci bölümünde Yasin Taş’ın hazırladığı; “ Bir Bâni Bir Cami: Kürkçüzâde Bican Ağa ve Suruç Ahmed Bican Camii”, dokuzuncu bölümünde Yusuf Ötenkaya’nın hazırladığı; “Eyyûb’î Soyunun Gölgesinde Kalmak: Memlûk Devleti’nin Oluşum Yıllarında Sultanın Meşruiyeti Meselesi”, onuncu bölümünde Ceylan Erva Kılıç’ın hazırladığı; “Osmanlı Klasik Dönemi’nde Sıbyan Mektepleri”, on birinci bölümünde Mehmet Ali Türkmenoğlu’nun hazırladığı; “Adaletnâmelerde Vergi Hükümleri (I.Ahmet Dönemindeki Adaletnâmeler Üzerinden Bir Tahlil)”, on ikinci bölümünde Mehmet Ali Türkmenoğlu’nun hazırladığı; “Osmanlı Kadısının Güvence Arayışı: Dava Tanıklarının (Şuhûdü’l Hâl) Mahkemede Varlığı ve Faaliyetleri”, on üçüncü bölümünde Metin Aksoy’un hazırladığı; “2. Dünya Savaşı Başında Türkiye’nin Boğazlar Politikasının Gerçekçilik Çerçevesinde Değerlendirilmesi” başlıklı makaleler yer almaktadır.

Türk tarihinin siyasi, sosyal ve kültürel yönlerinin konu alındığı bu kitabın, hazırlanma ve yayınlanma aşamasında, bizden emek ve desteklerini esirgemeyen Sayın Yazarlarımıza, Özgür Yayınlarına ve Dr. Semra Çerkezoğlu’na sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Doç. Dr. Yunus Emre TANSÜ

Kaynakça Gösterimi

Tansü, Y. E. (ed.) (2023). Tarih Alanında Seçme Yazılar-VI. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub397

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

30 December 2023

ISBN

PDF
978-975-447-800-6

DOI

Kategoriler